Tuesday, April 28, 2009

TAUJIHAT SEMPENA IMTIHAN


Taujihat Peperiksaan

Erm.. musim imtihan..

Musim ini adalah masa yang amat berharga lagi bermakna buat azhari dan azhariah.

Musim yang menentukan berapa tahun lagi untuk habiskan ijazah pertama.Berapa tahun lagi nak menetap di Bumi Mesir ni..

Memang terfikir panjang buat azhari dan azhariah, jawapan di atas kertas peperiksaan adalah segala-galanya dalam mendapat markah kepada setiap subjek yang diduduki.Termenung dibuatnya. Azhar sesuatu yang unik. Timbul persoalan, sistem yang azhar gunakan tidak seperti universiti-universiti lain terutamanya di Malaysia. Nun jauh berbeza. Kuliah tidak diwajibkan, sistem pemarkahan dari kehadiran memang tiada. Assigment tiada, kalau adapun hanya sekelumit. Tiada aktiviti kokurikulum untuk melihat tahap keaktifan pelajar bagi mempengaruhi markah dah peperiksaan. Dan ada lagi pelbagai perbezaan.

Namun Azhar ada jawapannya yang tersendiri jika persoalan ini dilontarkan kepada pihak Al-Azhar.Ya, walaupun kuliah tidak diwajibkan, tetapi ada kelebihan dan keunikan jika mahasiswa yang wajibkan dirinya ke kuliah. Doktor boleh mengetahui uslub atau gaya bahasa yang digunakan dalam menjawab soalan adakah pelajar ini ke kuliah ataupun tidak. Jika ia memang mengikuti setiap sesi pengajian di kuliah maka jawapannya seperti apa yang dituturkan oleh doktor di dalam kuliah. Disinilah antara faktor markah lebih atau kurang. Kesedaran ke kuliah ini adalah wajib bagi azhari dan azhariah. Tidak dinafikan kadang-kadang tidak ke kuliah pun memperolehi markah dan keputusan yang baik.Sungguh unik.

Erm.. musim imtihan..

Bab kuliah dah tutup buku. Cuma yang tinggal masa dan waktu yang berbaki untuk menghadapi peperiksaan. Ramai orang berkata "study hingga last minute" bukan "study last minute". Ungkapan ini betul dan tepat. Tidak seorang pun yang akan menyangkal ungkapan ini. Tapi, bagaimana hanya tinggal last minit sahaja. Maknanya memang kena usaha seupaya mungkin. Stadi last minit ni ada 2 kemungkinan dalam natijah kelak. Imma lulus wa imma tidak lulus. Nak dapat cemerlang sesuatu yang nadir atau sangat jarang berlaku. Ini semua kita tahu. Apa pun, imtihan tetap kena rentangi. Jangan biarkan masa belalu begitu sahaja. Bak kata orang Kedah "pulun tetap pulun" .Jangan dengan masa yang ada ni kita masih malas dan terus alpa sampai malam nak periksa. Malam periksa baru nak buka,baca buku? No, jangan amalkan sikap ini.

Penat memang penat, nak kampui semua dalam beberapa waktu yang ada. Tetapi ini adalah usaha yang terakhir kita. Masa ni memamg kena "struggle Study" sungguh.Cuba kita baca kritikan dibawah :

Penyakit Stadi Last Minit Masalah ramai pelajar universiti atau kolej adalah penyakit stadi (study) last minit. Cemana nak ubah penyakit ni?Apa cara nak mengubahnya?. Sikap stadi last minit boleh dikategorikan sebagai sikap bertangguh, sebab Anda bertangguh nak mengulangkaji pelajaran. Sebab tu yang terkandas sampai terstadi last minit.

Student yang suka bertangguh, maknanya dia student yang tak ada target. Dia tak ada matlamat nak dicapai lalu dia menangguh-nangguh kerja mengulangkaji, anggap study untuk exam tu sesuatu yang remeh.Tak penting pada dia. Mungkin, dia masuk U sekadar suka-suka nak kenal kengkawan baru atau nak tekel awek baru. Mungkin saja, mungkin!

Tu pasal bila tiap kali nak stadi, hati dia kata, “Alaaa. Nantilah stadi, aku nak tengok TV dulu.” Boleh jadi juga, dia lebih mementingkan tidur dari stadi atau selalu relaks lebih banyak dari stadi.Dia kata, “hek elleh. Nantilah stadi pasni, aku nak relaks dulu.” Ada beberapa student yang saya kenal, lebih banyak berjalan-jalan dari stadi, sebab katanya biar stadi last minit supaya cepat masuk semua apa yang dibaca. Masalahnya, boleh ke masuk ilmu time kepala sesak gitu, time last minit sebelum esok pagi nak masuk dewan exam?

Terimalah hakikat. Anda stadi last minit sebab Anda tak nak skor dalam exam. Ye dak? Anda cuma nak sekadar pass saja, asal dah boleh lepas. Mindset Anda berkata, Anda mahukan skor yang sederhana saja. Tak nak menyekor result tinggi.

Sesuatu kerja yang dibuat last minit biasanya dilakukan dalam suasana kelam kabut. Nak cepat. Kesannya, kualiti kurang.Dalam sesetengah kes, makin berterabur jadinya. Minda kita ni semakin dipaksa, ia jadi semakin lemah, makin tak prodaktip (productive). Cayalah.

Kereta bila semakin dipaksa dalam keadaan yang kelam kabut, semakin kuat mem”vrooooomm” dia punya enjin, last-last jadi semakin panas lalu meletup. Stadi last minit akan membuat Anda makin tertekan.Nak mencegah perangai study last minute, paksalah diri untuk study awal-awal. Kasi disiplin diri Anda tu sikit, er, disiplinkan diri Anda tu banyak-banyak! Untuk kebaikan Anda juga.

Jangan ikut sangat cakap kengkawan yang kata study awal buang masa. Ini Anda, itu diorang. Anda ikut cakap diorang, Anda sendiri yang cari susah. Kalo dia genius sampai boleh skor walaupun stadi last minit, itu dia. Bukan Anda. Kenapa ikut stail dia? Sesuai ke dengan Anda? Dah test ke sure boleh skor sebelum ni?Bila Anda susah, diorang tak nak masuk campur. “Ha ko susahle sendiri” kata diorang. Diorang kasi ketawa lagi sebab Anda diperbodoh-bodohkan oleh kata-kata diorang. Jangan jadi mangsa kawan sendiri walaupun Anda kenal benar kawan Anda.

Anda perlu jadi diri Anda sepenuhnya bukan dibentuk oleh kata-kata kawan Anda. Student cemerlang adalah student yang tahu, sebenar-benar tahu apa yang dia nak capai.

Study kat U ni tak sesusah study time tingakatan 5 atau tingkatan 6 atas. Jadi, amik le kesempatan untuk skor tinggi time di universiti. Sky is the limit!Sepatutnya, Anda kena bersyukur sebab dapat masuk belajar di universiti. Ramai orang kat luar sana tak dapat masuk U, terpaksa cari kerja dalam usia muda. Anda kira dah bertuah. Jangan sia-siakan peluang. Nukilan dari http://www.imotivasi.com

Ingatlah, sungguh bahaya penyakit ini.
Maaf, bukan bertujuan nak bebankan pemikiran sahabat-sahabiah.Tetapi ianya sesuatu sikap yang perlu dibuang. Ya, Hanya kita yang tahu diri kita. Kita tahu di mana lompang diri kita, dan kita tahu dimana baik diri kita. Jadi berubahlah untuk diri kita.

Dah la untuk bab stadi last minit ni.

Erm..musim imtihan..

Satu taujihat buat diri ini dan sahabat dan sahabiah sekalian, kita adalah "safwah al-mukhtarah" dipilih oleh Allah Subhanahu wata'ala untuk belajar di suatu pusat yang gemilang namanya di mata dunia. Kita dipilih datang ke suatu tanah yang penuh padanya barakah. Kita dipilih hadir di suatu tempat yang melahirkan para cendiakawan, alim ulama, cerdik pandai islam. Kita dipilih bersama-sama menghadapi suasana yang sama dengan para ulama' dalam mendalami islam.

Fikirkan Kejayaan kita, adalah kejayaan islam. Jadikan nama kita, tenaga kita, untuk islam.Jika sesuatu yang kita lakukan untuk islam nescaya kita akan buat sebaik mungkin. Maka segala sikap, perilaku yang tak baik secara automatik kita hapuskan.

Begitu juga imtihan ini anggaplah ianya medan perang yang perlu kita kuasai dan mendapat kejayaan.Melalui kejayaan inilah salah satu cabang dan wasilah untuk kita lebih kehadapan dalam membawa risalah Islam. Jika kita lihat,pelbagai persepsi dan pandangan dari masyarakat buat golongan agamawan. kualiti, kuantiti sering menjadi bualan. Tambahan isu akademik.Mereka tiada info bahawa kejayaan azhari bukan sahaja pada peperiksaan di Universiti namun kekuatan dalam mengusai ilmu dari pengajian-pengajian selain universiti juga adalah sesuatu yang amat penting dan berharga.Pengajian bersama masyaikh-masyaikh di masjid-masjid dan di tempat-tempat diadakan pengajian.

Namun buat masa sekarang tumpuan pada peperiksaan adalah lebih aula.Jadi buatlah yang terbaik.

USAHA , DOA , TAWAKKAL INGAT! KEJAYAAN KITA, KEJAYAAN ISLAM.

Akhukum Fil Islam
Abu Bakar bin Razak
1.57 pagi
29/04/09
Asrama Darul Aman Haiyu Asyir.

No comments: