Sunday, December 20, 2009

SALAM MAAL HIJRAH - TAHNIAH BUAT ABG FIKRI DAN SKUAD IMPUTARA

Assalamualaikum.. sahabat dan sahabiah sekalian...

Walaupun dalam keadaan genting bagi kami di bumi Mesir ini dengan bahang peperiksaan yang hampir tiba lebih kurang sebulan sahaja lagi namun saya cuba untuk menyempatkan diri ini meng'update' blog ini.

PERKARA PERTAMA

Sahabat dan sahabiah sekalian..

Kullu Am Wa Antum Bilkhair saya ucapkan bagi menyambut Tahun Baru Islam 1431 Hijrah ini. Seringkali kita akan mengingati kisah dan sejarah bulan Muharram yang mulia ini setiap tahun. Saya tidak berhasrat untuk memanjangkan penulisan ini dengan mencatat sejarah dan kisah yang sering kita dengari pada saban tahun. Ingin saya ungkapkan kepada sahabat dan sahabiah tentang satu perkara sahaja yang akan merangkumi semua perkara terhadap niat dan azam kita.

Saya bila mendengar ucapan dari Fadhilatus Syeikh Sayyid Syaltut As-Syafie dalam siri pengajian Minhaj At-Tholibin pernah Fadhilatus Syeikh menyelitkan ucapan selamat tahun baru kepada kami semua. Dalam ucapan yang ringkas itu Fadhilatus Syeikh menyatakan agar setiap tahun keimanan dan kecintaan kita kepada Allah dan Rasul kian bertambah. Ini sahaja ucapan Syeikh buat anak didiknya. Saya tersentak. Ucapan ringkas tapi padat dan penuh isi yang tersirat bagi mereka yang berfikir. Memang benar ulama' mempunyai ucapan yang manis sehingga menusuk kalbu dan memecahkan kotak pemikiran sekiranya kita berfikir. Apa yang boleh saya sebutkan adalah ulama' kita menyeru agar kita sentiasa meningkatkan taqarrub kita kepada Allah S.W.T dan tanamkan perasaan kecintaan kepada baginda Muhammad S.A.W setiap masa dan detik. Tambahan di awal-awal tahun ini kita memasang niat dan azam yang pelbagai. Ingatlah sahabat dan sahabiah sekalian niat dan azam yang utama kita adalah akan berusaha sedaya upaya dalam menghambakan diri kepada Allah 'Azza Wa Jalla serta berniat dan berazam akan mencontohi kekasih Allah S.W.T iaitu Nabiyyuna Muhammad S.A.W dalam setiap langkah dan pergerakkan bagi menyusuri kehidupan ini.

Disamping itu barulah kita memasang pelbagai niat dan azam. Sebelum saya terlupa saya juga menyeru diri saya dan sahabat sahabiah sekalian untuk terus menuntut ilmu dan memperlengkapkan diri dalam pelbagai kemahiran serta niatlah ilmu ini adalah untuk diamalkan. Sering kita ingat bahawa "ilmu yang tidak diamalkan ibarat pohon yang tidak berbuah". Niatlah dan azamlah ilmu ini untuk kita curahkan kepada masyarakat yang senantiasa menanti kepulangan kita. Ringkas saya katakan bahawa cuba tanam dalam diri kita yang kerdil ini untuk memperjuangkan islam dimana jua kita berada dan di mana jua posisi dan kedudukan kita.

"Salam Maal Hijrah, Selamat Tahun Baru dan Salam Perjuangan."

PERKARA KEDUA

Ucapan Tahniah buat Abang Fikri yang berjaya dalam bidang yang beliau ceburi sekarang sebagai Pengarah Urusan Bahagian IMP UTARA. Alfu Mabruk juga buat rakan seangkatan dalam IMP UTARA ( http://imputara.co.cc/ ) yang ramainya adalah kelulusan Al-Azhar As-Syarif dan lebih membanggakan anak-anak Kedah yang pernah terlibat dalam persatuan MKKK di Perlembahan Nil ini.

Semoga menjadi contoh dan tauladan serta semangat kepada kami yang masih di bumi anbiya' ini. Ingatlah bahawa kita mampu mengubah jika kita berusaha untuk berubah. Banyak bidang dan posisi di medan yang memerlukan dan menantikan kepulangan kita. Yang di Malaysia selamat meneruskan perjuangan berbakti kepada agama bangsa dan Negara. Bagi yang di Mesir teruskan usaha tingkatkan semangat untuk mencapai tahap ilmu,akademik dan pengetahuan setinggi yang mungkin bagi persiapan untuk terjun dalam masyarakat kelak.

"Doakan kami semua najah dalam imtihan di dunia dan akhirat".


Akhukum Fillah,
Abu Bakar Bin Razak
Haiyu Sabeik, Madinah Nasr, Kaherah.
10.37 Malam
20 Disember 2009.