Friday, August 28, 2009

Majlis Pembacaan Kutub Sittah Anjuran PMRAM


PMRAM Teruskan Baktimu

Satu organisasi yang tak pernah lekang dibibir-bibir mahasiswa mahasiswi yang menuntut di Bumi Mesir. Satu persekutuan yang telah lama menabur bakti sejak tahun 1930 lagi. Tidak dinafikan walaupun pelbagai halangan dan rintangan yang dihadapi oleh PMRAM namun ianya tetap dan terus kukuh.Saya yakin dan percaya sesiapa pun yang pernah mengenali PMRAM tahu akan kepentingan keberadaan PMRAM di Bumi Mesir bagi meneruskan misi dan visinya terhadap mahasiswa/wi seluruhnya.

Sekian lama PMRAM bertapak pelbagai jasa yang telah diberikan oleh PMRAM kepada masiswa/wi samada secara sedar dan tidak sedar. Lihatlah segala sudut sehingga saya boleh katakan tiada satu persatuan yang mampu berjalan dan bergerak sehebat PMRAM di Bumi Mesir ini.Tahniah PMRAM dengan keikhlasan perjuangan barisan pimpinan berjaya menobatkan PMRAM sebagai persatuan yang disegani.

Walaupun terdapat pihak-pihak yang tidak sehaluan dengan PMRAM namun saya percaya mereka juga tidak sanggup mempertikaian jasa dan bakti PMRAM serta kemampuan PMRAM berdiri diatas kaki sendiri. Program yang besar dapat diatur dengan baik walaupun tiada peruntukan dari mana-mana pihak untuk PMRAM. Satu contoh dan tauladan buat semua. PMRAM tidak kira ahli atau tidak ahli isi borang atau tidak isi borang, PMRAM ini berjalan dan bergerak untuk semua mahasiswa/wi di Mesir. Ini hakikat yang saya kira tidak ada individu atau kumpulan untuk menyatakan tidak benar atas kenyataan ini.

Jika ingin dihurai,panjang kisah PMRAM ini dari 1930 hingga 2009. Namun ingin saya skopkan adalah peranan PMRAM dalam menjulang ilmu dan thaqafah yang menjadi matlamat utama mahasiswa/wi. Persekutuan ini mempunyai gelombang yang besar dalam membentuk suasana ilmiah terhadap sekian mahasiswa/wi Malaysia di Mesir. PMRAM mampu mengubah suasana yang lesu yang mendatar dengan menganjurkan program mega yang dapat dirasai oleh semua orang.Ini kekuatan yang ada pada PMRAM.Jadi kekuatan ini diguna sebaiknya oleh PMRAM dalam menghidupkan suasana menyedarkan mereka yang leka dari menuntut dan mendalami ilmu.

Suka saya menyentuh mengenai program terdekat yang dianjurkan oleh PMRAM iaitu Majlis Pembacaan Sunan Sittah yang akan bermula dengan Sohih Bukhari pada Oktober ini.Majlis yang sekian lama dinantikan. Mengundang para masyaikh Al-Azhar As-Syarif. Mungkin boleh saya katakan ini bidayah yang baik yang bakal mencatat 1001 kebaikan pada masa mendatang. Dari permulaan ini pelbagai perkara akan tercetus demi menjulang ilmu dan thaqafah serta ketekunan mahasiswa/wi dalam menuntut ilmu.

Anjuran majlis tafaqquh seperti ini perlu diperhebatkan tanpa mengabaikan program-program yang lainnya. Bukanlah 100% bila mengikuti program kita akan faqih dan terus jadi ulama' namun terdapat isi tersirat terhadap penganjuran majlis ini. Saya cuba mencipta apakah isi tersirat itu.Pertamanya timbul kesedaran dan usaha dalam mencari dan mendalami ilmu. Keduanya menjalin hubungan erat antara PMRAM dan Al-Azhar itu sendiri. Dan yang ketiga membentuk biah ilmiah yang menjadi matlamat asal mahasiswa/wi ke Mesir.Mungkin ada lagi isi tersiratnya namun saya serahkan kepada pembaca untuk menafsirkannya sendiri. Apa yang saya hendak katakan adalah manfaat dan faedah serta kesan majlis yang bakal menjelang ini harapnya dapat dirasai bersama.Sama-sama kita doakan majlis ini berjalan dengan lancar.
PMRAM teruskan baktimu itu yang cuba saya ungkapkan buat sidang pembaca. Mahasiswa/wi kini seolah-olah memerlukanmu tetapi tidak mampu mengungkapnya dengan kata-kata.Rancanglah, susunlah dan aturlah setiap yang bermanfaat untuk disajikan buat mahasiswa/wi di Mesir ini. Ahli-ahli sedia menghulurkan tangan untuk menyambutnya.Dulu mungkin PMRAM dinafikan tetapi kini PMRAM diperlukan.

PMRAM teruskan baktimu sekali lagi saya katakan demi masa depan mahasiswa/wi yang bakal mencorak masyarakat, mengubah cara hidup yang tersimpang jauh dari landasan syariat dan membina tapak agar Islam yang syumul ini dijadikan cara hidup buat seluruh masyarakat khususnya di tanahair Malaysia yang kita cintai.

Salam Ramadhan.

Akhukum Fil Islam
Abu Bakar bin Razak
Asrama Darul Aman, Haiyu Asyir , Madinah Nasr, Kaherah Mesir.
28 Ogos 2009M bersamaan 6 Ramadhan 1430H
3.23 petang.

2 comments:

Tarbus Merah said...

Ustaz Bakar,

Ana terharu membaca artikel ini. Semakin sebak kerana tidak dapat bersama menjadi tulang belakang kepada program ini.

:(

Terima kasih.

abu bakar said...

salam ust syafiq..

Mohon Ust Syafiq doakan kami berjaya dalam mendokong kesatuan ini..