Sunday, July 19, 2009

Kawan Karibku Dah Mendirikan Rumah Tangga


Alfu Mabruk Li

Tanggal 18 Julai 2009 detik yang indah buat sahabat seperjuanganku Sazali Abd Rashid. Tarikh penamat status sebagai bujang. Kini bergelar suami dan bakal menjadi seorang ayah serta terus membina sebuah keluarga yang bahagia.

"alfu mabruk li.. ucapanku bila sah sazali sebagai seorang suami.. tau dah hang awai lagi dari aku.. " ucapan ku pada li.

Mengimbau sesuatu dari masa lampau adalah sesuatu yang membolehkan kita ketawa sendirian. Tambahan jika peristiwa itu adalah sekali dalam seumur hidup kita.Mengenang zaman sekolah menengah yang penuh dengan gelak ketawa dan tak kurang juga gurau senda dan kadang-kadang banyak gaduhnya.

Kami tinggal di asrama. Kami sama-sama masuk tingkatan 2 di Sekolah Menengah Agama Ihsaniah Jangkang, Karangan Kulim. Di sinilah bermula segala-galanya sehingga sekarang. Li ketika tingkatan 5 dilantik sebagai ketua asrama manakala aku hanyalah orang bawahannya sebagai exco ibadah. Dalam kepimpinan sekolah menengah memang tak dapat lari dari hal-hal yang agak susah dibendung. Mana-mana sekolah pun sama saja. Namun Li tak sempat habiskan jawatannya sebagai ketua asrama kerana diturunkan oleh pengetua atas sebab salah guna kuasa kata pengetua. namun ini adalah takdir. Tapi kepimpinannya diingati. Makna kata ramai penghuni asrama yang tahu hakikat sebenar kes tersebut.

Bila li diturunkan maka naik seorang lagi sahabat kami yang kini tahun 2 di Ma'ahad Qiraat Shuobra Raidi. Kami ni kira tiga serangkai la.. dalam sekolah jangkang tu. tapi aku yang paling koman sikit la dari dua orang sahabatku ini. Alhamdulillah kami dipertemukan di Mesir.

Raidi lebih awal meninggalkan Jangkang ketika dapat keputusan SPM. Namun persahabatan kami berkekalan. Aku dan li berjaya menghabiskan pembelajaran di Jangkang hingga STAM. dan kami berdua adalah wakil tunggal yang datang ke Mesir pada tahun itu.

Di Mesir, mungkin pakat-pakat besar belaka dah. masing lebih sibuk dalam memperkemaskan bidang masing-masing. Namun sekali sekala bertemu, bila bersembang topik sekolah menengah memang sesuatu yang seronok bila dikenang. Kini li lebih awal dari kami berdua.. apa-apa pun aku dan Raidi dah agak dah. Li mesti lebih awal dari kami.

Harapan jua.. walaupun telah mendirikan rumahtangga.. persahabatan bukan sesuatu yang boleh dibeli. persabahatan bukanlah sesuatu yang terdapat di tepian-tepian pantai.. Semoga persahabatan ini kekal. Dan terus subur walaupun ditelan zaman.

Banyak lagi yang nak kutulis.. namun ini hanya kudrat yang ada. Li, Moga bahagia dunia akhirat. Berkekalan hingga ke anak cucu. Serta jadilah Usrah Muslimah yang mampu menjadi role model pada masyarakat.

Kenangan yang Takkan Dilupakan

Bergambar.. Sabahat-sahabat dari Kedah.

Dari Kanan Aku, Zaujah Li, Li dan Ahmad ( Sahabat Sekuliah Di Al-Azhar)

Dua Pasangan Kenduri Serentak Di Rumah Penang
Tambahan :
  • Pakat-pakat doa agar dapat membina usrah muslimah
  • Perkahwinan sesuatu yang besar dalam mengembangkan agama Allah

2 comments:

محمد حكيمى بن عبد المطلب said...

salam ustaz bakaq...li dah....ustaz bakaq bila plak??tunggu pa lama2..hehehe.nak pesan satu jaa..jgn lupa noh org kt sini...jgn nnti dh ada anak bru bgtau..x jdi laa lagutu......

abu bakar said...

salam.. ya la kimi.. kita bagitau punya.. kimi jgn risau. nanti ana lantik kimi jadi ketua mentara..huhu
kimi pun.. kalau dah agak bersedia tu boleh la...