Monday, June 28, 2010

Habis Exam… Jom Balik Malaysia Ka Jom Pulun Ngaji?

OR


Bahang suasana habih imtihan semakin dirasai bahkan dah ada dikalangan sahabat dan sahabiah yang telah habis imtihan. Pertarungan dengan kertas soalan di Al-Azhar ini memang menggemparkan. Soalan yang kadang-kadang tidak disangka, adakalanya begitu mudah dan ada kalanya begitu susah hinggakan jawapan itu tiada di dalam kitab. ‘Ala kulli hal usaha, doa dan tawakkal semoga kita semua tergolong dalam insan yang bergelar an-najihin wal faizin.

Post kali ini saya cuba utarakan soalan yang tiap-tiap mahasiswa perlu fikir bersama. Tujuannya bukanlah untuk memeningkan kepala tetapi hanyasanya ingin mencari natijah terbaik antara dua situasi ini yang mana perlu kita jadikan salah satunya ‘kos lepas’. Masih ingat apa itu kos lepas? Tetapi saya takwilkan kos lepas dari sudut situasi, ‘kos lepas’ merupakan satu situasi yang perlu kita lepaskan walaupun terdapat padanya kebaikan kerana situasi yang satu lagi lebih baik dari situasi yang kita lepaskan. Antara balik bercuti di Malaysia dan start pulun ngaji di tempat pengajian yang terlalu banyak disusun untuk santapan ilmu buat para penuntut di Bumi Al-Azhar ini. Suka saya nyatakan para masyaikh kita telah bersusah payah mengatur dan menyusun pengajian agar kita dapat ikuti dan hadiri sekaligus memberi impak positif dalam perjalanan untuk mendalami ilmu ini. Ada pro ada kontra. Jika difikir, balik pun kena juga. Balik berbakti kepada masyarakat sementara waktu cuti. Ada dikalangan sahabat kita memang ditaja pulang untuk menjadi imam khas di bulan ramadhan dan menjadi penceramah undangan serta pengisi pengajian-pengajian di masjid dan di surau-surau.

Sekarang cuba kita dalami jika kita memilih untuk pulang ke Malaysia. Soalan yang kita perlu jawab adalah kenapa kita kena pulang? Apakah faedah kepulangan kita? Adakah kepulangan yang sementara ini membawa lebih banyak manfaat daripada kita tetap berada di Mesir?. Tepuk dada tanya diri.. biasanya orang yang dimintak balik oleh keluarga ini sesuatu yang perlu ditunaikan. Kerinduan keluarga terhadap kita sesuatu yang tidak boleh kita tolak. Keringat ibu dan ayah tergambar bila mereka bersusah payah memasukan duit tambang pulang ke dalam akaun bank agar kita gunakannya beli tiket pulang ke Malaysia. Amat zalimlah kita terhadap ibu bapa jika kita berkeras tidak mahu juga pulang. Selalunya situasi ini berlaku setelah lama kita di Mesir. Contohnya 3,4 tahun di Mesir tetapi tidak pernah sekali pun pulang bercuti. Jadi keadaan ini saya sifatkan terkecuali dalam perbahasan kita. Soalan yang kedua mengenai faedah kepuangan kita. Maksudnya apa yang kita dapat dan apa yang masyarakat dapat dengan kepulangan kita. Ya, saya tak nafikan memang ada dikalangan kita yang memang pulang ada tempat dan memang orang kampung menantikan. Pulang saja kita adalah kerja dan tanggungjawab yang kita kena laksanakan. Dan tidak saya nafikan juga ada sahabat sahabiah kita pulang hanya terperap di dalam rumah sahaja selain keluar menziarah keluarga dan sahabat handai setika di sekolah rendah dan menengah dahulu. Ini dua situasi yang memang berlaku. So, jika pulang ada kerja dan tanggungjawab tiada masalah tetapi persoalannya jika pulang hanya menghabiskan masa bagaimana? Nanti kita rungkaikan sama-sama tandanya ini. Persoalan yang ketiga tentang yang mana lebih manfaat antara kita pulang atau kita tetap di Mesir. Jawapannya telah pasti dan memudahkan kita membuat kesimpulan melalui dua persoalan dan huraian ringkas di atas. Jika kepulangan kita memberi manfaat kepada masyarakat, curahan ilmu yang ada pada kita amat dinantikan dan tiada kesempitan kewangan maka tiada masalah untuk kita sama-sama sahut jom balik Malaysia. Tetapi jika disebaliknya saya mengajak diri saya dan sahabat sahabiah ‘iadah an-nazhor, marrah thaniah untuk berfikir apakah natijah terbaik yang perlu kita buat.

Situasi yang kedua tidak lain tidak bukan kita 100% menyahut jom pulun ngaji. Kerana apa? Tiga perkara yang kita perlu timbangkan. Ilmu,masa dan biah. Saya tidak kisah kalau sahabat sahabiah untuk menambah yang keempat atau yang kelima. Suka saya huraikan dari sudut ilmu. Pertimbangan ini cukup-cukup ulama dan para masyaikh kita tekankan. Bagaimana kita mampu untuk memilih pulang bercuti sedangkan 1001 majlis ilmu menanti kita setelah tamat imtihan ini. Sahabat dan sahabiah kita perlu cukup bersedia untuk terjun di medan masyarakat. Bagaimana ingin kita ke medan perang jika senjata kita belum cukup lengkap. Ilmu inilah senjata yang kita perlu gunakan untuk membenarkan kebenaran dan membatilkan kebatilan yang berlaku di tengah-tengah masyarakat. Tambahan yang terkini di Masjid Al-Azhar akan mula daurah kitab-kitab asas dalam ulum syariah seperti nahu, fiqh syafie, mustholah hadis, tafsir, ilmu tauhid dan tasawwuf yang mesti dikuasai oleh semua penuntut. Dan tenaga pengajar adalah masyaikh yang begitu tinggi ilmunya dan cukup daqiq perbahasannya dalam sesuatu bab. Mufti Mesir juga dijangka akan turun mengajar tafsir pada setiap minggu di Masjid Al-Azhar. Selain di Masjid Al-Azhar terdapat lagi pengajian seperti di Mudhayafah Syeikh Ismail Sodiq Al-‘Adawi, pengajian anjuran Pejabat Rektor Al-Azhar dijangka akan di buat di Rumah Negeri, Sambungan pengajian Kutub Sittah, Pengajian Al-Quran di Al-‘Asyirah Muhammadiah, Pengajian Al-Quran di Masjid Soleh Ja’fari, Pengajian Al-Quran dan Hadis di Masjid Husain R.A, Pengajian Sirah, Hadis dan Tasawwuf di Masjid Al-Asyraf, Muqatthom dan banyak lagi tempat pengajian. Jika disusun jadual untuk pengajian tidak terkejar untuk kita hadir kesemuanya. Namun apa yang penting kita diberi peluang untuk memilih pengajian mana yang perlu kita hadiri mengikut tahap keilmuan yang perlu diisi dan didalami.

Cuba kita perhatikan dari sudut masa, masa yang kita ada cukup singkat. Kadang-kadang masyarakat cukup menekan kita untuk pulang segera sedangkan ilmu dan masa yang kita ada belum mengcukupi. Jadi secara motivasinya masa itu emas, masa ini jika kita alpa ia akan terus meninggalkan kita. Saya syorkan jika kepulangan kita tidak mampu untuk mengisi apa yang dihendaki oleh masyarakat maka tetapkan dahulu di Mesir kutip cukup-cukup mutiara yang berkilauan di hadapan mata yang hanya menantikan tangan kita untuk mencapainya. Kita di Mesir, bukan di Negara lain yang mempunyai sistem tersendiri untuk membentuk para pelajarnya. Di Mesir ini kita sendiri yang mencorak sistem pengajian dan masa kita samada baik atau terbalik. Saya secara peribadi tidak setuju bila orang mengatakan Al-Azhar tidak ada sistem. Saya cukup membangkang. Sepatutnya kita perlu lihat diri kita, apakah layak kita mengatakan Al-Azhar tiada sistem sedangkan kita asyik dengan hanset mahal kita, laptop yang dimuatkan pelbagai pengisian selain pengajian, masa tidur dan istirehat kita berbandang masa kita menghadiri pengajian. Sebenarnya kita yang tidak bersistem. Cuba kita lihat Bagaimana Al-Azhar boleh melahirkan para ulama dan cendiakawan islam yang mampu mengutarakan idea yang bernas terhadap sesuatu masalah dan mampu merungkaikan kesulitan yang dihadapi dunia. Adakah semudah mulut kita menutur Al-Azhar tidak bersistem. Peringatan saya buat diri saya dan sahabat sahabiah sekalian, Al-Azhar ada tarinya ada caranya dan ada matlamatnya. Masa yang ada perlu kita gunakan sebaiknya.

Seterusnya biah atau suasana di Mesir ini takkan kita dapat di negera-negara lain. Maksud saya suasana pengajian. Ya, memang ucapan saya akan dibidas,kerana banyak Negara lain juga yang melahirkan cendiakawan dan intelektual serta ulama yang menjadi rujukan dunia. Namun ingin saya nyatakan adalah buat kesdaran diri saya dan sahabat serta sahabiah yang secara realiti telah berada di bumi barakah ini. Jika kita hadis di majlis pengajian cuba kita lihat manhaj yang dibawa oleh para masyaikh cukup menepati citarasa kita sebagai pelajar. Pengajian dari kulit ke kulit dari kitab ke kitab dari bab ke bab dari fasal ke fasal dari sekecil-kecil perkara sehingga ke sebesar-besar perkara dibahaskan dan diperbincangakan. Saya cukup ingat peringatan Syeikh Sayyid dalam pengajian fiqh kepada para pelajar yang cukup menekankan manhaj Al-Azhar yang perlu pelajar salami. Dalam apa jua masalah haruslah pelajar melihat takrif, ta’lil, taswir, tadlil kemudian barulah mampu kita menyatakan apa natijahnya. Selain itu Syeikh turut menekankan fikrah dalam siri pengajiannya. Fikrah Azhariah yang perlu para penuntut capai. Kefahaman adalah sesuatu yang sangat penting dan ditekankan. Pernah Syeikh Sayyid mengatakan pengajian kitab feqah untuk menghabiskan bab ibadah sahaja memakan masa 10 tahun. Apa yang cuba Syeikh maksudkan adalah penekanan manhaj dan cara untuk memahami kitab adalah lebih utama daripada asyik sibuk membaca kita untuk dikhatamkan tetapi tidak memahami secara detail isi kandungannya. Malakah pembacaan kitab itu menjadi mesej utama kepada para penuntut. Jika telah mampu kita memahami dan mengetahui cara sebenar pembacaan kita nescaya hadirkanlah kitab apa pun kita mampu menghurainya deangan gaya yang terbaik. Ini adalah biah yang cukup emas kepada para penuntut untuk selami dan letakkan sungguh-sungguh untuk mencapai sesuatu yang berharga ini untuk kita persembahkan kepada masyarakat agar dapat melihat Islam dengan acuan yang sebenar.

Kesimpulannya di tangan sahabat sahabiah sekalian. Jawablah persoalan ini dan pertimbangkanlah sebaiknya. Kita bertuah mendapat seorang Menteri Besar (untuk orang Kedah) yang cukup memahami suasana di Mesir hingga memberi amanat agar jangan jadikan pulang bercuti sebagai adat. Bahkan jadikanlah masa bercuti ini untuk menghabiskan masa menuntut ilmu menambah apa yang kurang mamperbaiki apa yang telah sedia ada. Sehingga ini sahaja. InsyaAllah kita berjumpa di lain posting. Doakan agar kita semua sama-sama berjaya dunia dan akhirat. Sekian Wassalam.

Abu Bakar Razak

Rumah Transit, Haiyu Sabiek.

25 Jun 2010, 6.31 petang.

1 comment:

محمد حكيمى بن عبد المطلب said...

balik msia pon bleh ngaji jg..pondok2 banyak d msia... :-)