Thursday, September 25, 2008

RAMADHAN DI PENGHUJUNG

Datangnya dinantikan, kehadirannya disambut, keberadaan di dalamnya di manfaatkan, penghujungnya dirisaukan dan pemergiannya dirindukan..


Datangnya Dinantikan..

Bulan yang diawalnya rahmah, dipertengahannya magfirah dan dipenghujungnya bebas dari api neraka. Kedatangan ramadhan amat dinantikan oleh semua umat islam tak kira apa jua lapisan masyarakat. Cuma menjadi perbezaan terhadap niat dan pengamalan setiap syaksi dan intividu itu sendiri. Sebelum kehadirannya disebut-sebut dan diperkatakan. Suasana berubah. Keadaan masyarakat berubah. Iklim pengamalan dan pekerjaan dalam kehidupan berubah. Apabila tiba..


Kehadirannya Disambut..

Persediaan yang meriah, anak-anak pulang bercuti. Berpuasa dan berbuka bersama. Kelainan yang dapat dirasai oleh semua orang. Satu bulan yang ganjil daripada 11 bulan yg lain. Sambutan yang riang. Apabila tiba..Keberadaan Di Dalamnya Dimanfaatkan..

Orang yang menyedari bertapa untungnya jualan ketika di bulan ini tidak akan melepaskan peluang untuk mempergandakan usaha perniagaannya. Orang yang menyedari bertapa enaknya juadah berbuka yang tidak didapati dari 11 bulan yang lainnya akan tidak melepaskan peluang untuk makan dan merasa semua juadah yang disekelilingnya. Orang yang menyedari bertapa indah amalan dibulan ramadhan tidak akan melepaskan peluang untuk beribadat semaksimum mungkin. Ramadhan bermanfaat dari segenap segi. Hanyalah menjadi penilaian di sisi Allah tahap penghayatan terhadap di bulan ini. Penelitian peristiwa-peristiwa besar dibulan ramadhan yang menjadi sejarah islam yang sentiasa memotivasikan kita sepanjang zaman. Pengamalan didalamnya yang digandakan ganjaran tidak didapati dibulan yang selainnya. Mafhum Hadis Baginda Rasulallah S.A.W " Apabila masuk bulan ramadhan dibuka pintu syurga seluas-luasnya, ditutup pintu neraka serapat-rapatnya dan dibelenggu syaitan" ini peluang yang jelas dan amatlah rugi jika diabaikan. Apabila tiba..


Penghujungnya Dirisaukan..

Ramadhan kian meninggalkan. Carilah satu malam yang lebih baik dari seribu bulan. Lihatlah wajah-wajah insan yang memanfaatkan tika didalamnya. Sedih,pilu, sebak, takut dan risau akan peninggalannya adalah pertemuan terakhir. Risau akan Madrasah Ramadhan ini tidak dapat dilaksanakan di bulan lainnya. Apabila tiba..


Pemergiannya Dirindukan..

Untuk menemukannya jarak amatlah jauh sehingga 11 bulan mendatang. Bermula episod rindu dan terus merindui. Seringlah berdoa semoga ramadhan yang lalu bukanlah yang terakhir. Semoga ditemukan dimasa mendatang dengan lebih bersemangat dan penuh tadabbur.


Kembalilah Berdoa Allhumma Ballighna Ramadhan.

No comments: