Friday, September 26, 2008

Penuntut Ilmu Perlu Capai Qiraah Sohihah

26 September 2008M bersamaan 26 Ramadhan 1429H adalah malam ke 27 pada bulan Ramadhan tahun ini. Saban tahun di Masjid Amru Al-asr akan diadakan solat Tarawikh berjamaah bersama Syeikh Muhammad Jebril. Boleh dilihat gelombang masyarakat Mesir yang hadir dalam majlis solat tarawikh ini. Ribuan atau puluh ribuan dan tidak diketahui jumlah sebenar, yang pasti perkarangan Masjid Amru dibanjiri manusia.

Apabila melihat suasana ini terdetik dihati dan merasakan kekuatan ummat islam antaranya terletak kepada solat berjamaah.Dengan bilangan jamaah yang ramai tidak terhitung ramainya apabila mengaminkan bacaan al-fatihah imam berasa begitu tenang dan kuat untuk terus memperjuangkan Islam.
Ya Allah.. Indahnya jika dapat kita sedarkan diri kita dan ummat tentang keutamaan ini.

Kenapa begitu ramai orang hadir? Sangguh ruku'sujud di tengah-tengah jalan dibawah pohon-pohon pokok kadang-kadang sujud tidak beralas. Namun dengan lelakinya perempuannya, makcik-makcik, pakcik-pakcik datang berduyun-duyun tak tentu dari mana datangnya.Demi ingin mengikuti Solat Tarawikh ini sanggup berkejaran.Persoalan yang jelas jawapannya. Bila diteliti dikaji faktor pembacaan Al-Imam itu sangat menusuk hati. Tambahan orang arab yang memahami isi kandungan Al-Quran. Bacaannya dengan penuh tartil dan tarunum yang ringtonenya sesuai pada ayat membuatkan makmum merasai khusyuk dalam solat.

Indahnya Al-Quran bila dialunkan dengan baik dan betul tajwidnya.Bertadabbur dengan isi kandungan Al-Quran. Diri kita ni perlu kita koreksi tahap mana pembacaan Al-Quran kita. Mampukah kita menjadi Syeikh Muhammad Jebril yang kedua di tanahair kelak. Tambahan pula kita penuntut dan pemburu ilmu percapai tahap Qiraah Sohihah.Bila pulang dan sampai ke tanahair kelak jatuh cinta pandangan pertama terhadap Khirrij Al-Azhar pada bacaannya ketika memimpin solat berjamaah kali pertama.Bermula dari sinilah peranan kita sebagai azhari dan penuntut ilmu untuk berjuang dan berbakti terhadap agama dan masyarakat.

Semoga kita menjadi sebenar-benar penuntut dan pemburu ilmu.

No comments: