Friday, April 25, 2008
7 PERHENTIAN

Dalam meniti kehidupan sebagai mahasiswa Al-Azhar, aku terbayang pelbagai gambaran bagaimana masa depanku.Masa depan yang menjamin kesenangan dan kemewahan dalam setiap aspek perbicaraan. Mewah dalam ilmu pengetahuan , mewah dengan harta kesenangan, mewah dengan budaya dan budi pekerti dan yang lebih penting mewah dalam usaha keakhiratan. Kadang-kadang aku menangis keperitan merasa gundah dalam perjalanan kemahasiswaan.Tambahan bumi Mesir yang penuh dengan dugaan dan halangan.Kadang-kadang aku gembira diulik persekitaran kerohanian yang penuh biah ibadah dan bertapa ramainya alim ulama' serta ilmu keagamaan. Kadang-kadang aku sedih kepiluan tiada daya dan kekuatan dilabel dengan pelbagai tanggapan. Jiwaku kusut apabila lontaran cemuhan dan sindiran. Tapi aku mengerti itu asam garam dalam menuntut ilmu perjuangan. Mungkin semua insan bernama khadam ilmu pernah melalui tapi tidak diluahkan dan diceritakan. Diri yang lemah ini masih runsing memikirkan masa hadapan.Perasaan itu hidup dan terus terbayang dalam fikiran.

Al-Azhar satu nama yang gah di mata dunia. Gabungan ilmu turathi dan ilmu kotemporari lebih menampakkan Al-Azhar suatu universiti yang ulung lagi dipandang tinggi. Tapi aku sebagai anak didiknya mapukah aku berdiri menyatakan aku azhari?. Apa yang ada padaku ,waktuku dimana telah aku habiskan, aku sendiri keliru. Masa ibarat pedang yang mencincang tubuh manusia jika tidak memanfaatkannya. Ilmu Al-Azhar segak bergaya menjadi rujukan serata dunia. Tapi jika diajukan beberapa persoalan dan permasalahan mampukah aku sebagai azhari menjawabnya? Hari kian lama kian mendung dan akan menjadi gelap. Itulah ibarat hidupku yang kian hampir menamatkan pengajian di Al-Azhar. Meninggalkan Al-Azhar suatu kenangan yang tidak akan aku lupakan. Tetapi aku tidak mahu meninggalkan Al-Azhar dengan suasana mendung dan gelap. Aku mahu Al-Azhar terus bersinar di dalam kehidupanku. Aku akan kenantiasa merindui Al-Azhar. Aku mengetuk dahiku masa itu belum tiba. Penting pada ketika ini masih diberi kesempatan masa dan umur sebagai azhari perlu aku istimrar dan istiqamah berusaha mencari ilmu, mendalami ilmu agar mencapai matlamat yang diimpikan. Bukan hanya mimpi tetapi perlu aku realisasi.

Ilmu didada masih goyang dan tak saksama. Hadirku di pengajian talaqqi pun seperti cipsmore sekajap ada sekejap tiada. Bagaimana hendak lengkapkan ilmu asyik tertinggal pengajian sahaja.Guruku sentiasa berpesan "nak cari ilmu ni mesti berterusan" ungkapan ini kupahatkan dalam sanubariku ini. Satu lagi ucapan yang masih terngiang ditelingaku " jika ada jalan untuk mendapatkan ilmu jangan asyik mengatakan nantilah..nantilah, nescaya tidak Berjaya". Aku berfikir panjang dua kata hikmat buat diriku sebagai penuntut ilmu. Jika sekali terbayang ucapan itu, takkan terus tak berjaya? Monolog dalam diriku berbunyi. Aku cuba melarikan diri dari digelar atau tergolong dalam golongan yang apa yang guruku katakan itu. Tapi jiwaku masih tidak tenteram bagaimana pula jikalau diertikan azam?. Kita berazam untuk melakukannya. Setelah berfikir panjang dalam benak fikiranku aku cuba membuat kesimpulan. Apa yang perlu dipeningkan, yang penting teruskan pengajian dan pembelajaran.Apabila di Mesir dan Al-Azhar ini jangan jadikan pengajian sebagai mengisi masa lapang sahaja malahan perlu meletakkan pengajian adalah segala-galanya dan tujuan utama hadirnya diri ini ke bumi Anbiya'. Selain Pengajian, adalah perkara kedua, ketiga dan seterusnya.

Sejarah telah membuktikan mahasiswa keluaran Al-Azhar ketika hayatnya di Mesir tidak menggunakan masa dengan pengajian, pelbagai masalah dan perkara yang tidak selayaknya kepada azhari berlaku. Kenapa? Itulah kesempatan yang amat bernilai dan berharga. Aku cuba terus menyelami fikiranku, subjek atau bidang ilmu manakah yang masih kurang padaku. Apabila dikaji semula memang ternyata ada lagi bidang-bidang keilmuan yang belum aku kuasai. Aku akan terus mencorak perjalananku yang berbaki di muka bumi Al-Azhar ini. Ini yang terjadi, keluarga di kampung sudah tidak sabar menantikan kepulanganku tapi diri ini masih terketar-ketar takut tak mampu mencapai hasrat dan harapan keluarga dan masyarakat. Masa menjadi suntuk seolah-olah tidak mencukupi. Kalau difikirkan mengenai kewangan juga antara faktor hayatku di Mesir kian sampai penghujungnya. Aku tidak mahu fikir bab wang, jika difikirkan memang tidak akan selesai. Ada perkara yang lebih penting yang perlu aku aulakan itulah keilmuan. Kiniku tahu dimana lebih kurangku. Aku mesti teruskan berusaha mantapkan kelebihanku dan perbaiki kelemahanku. Aku bukan hendak berbangga dengan kelebihanku tetapi ianya adalah fitrah kejadian manusia yanag ada lebih dan kurangnya. Kuliah di Al-Azhar memang berbeza dengan sejarah kuliah dunia. Di Universiti setiap muhadarah hanya satu atau dua kelas tetapi apabila time imtihan satu bangunan digunakan.kan heran bin ajaib. Tapi inlah keunikan Al-Azhar. Mahasiswa Al-Azhar dah masak dalam keadaan begini jadi diorang ni taklah rasa pelik lagi. Aku bertanya dalam benakku dimanakah aku? Hadir tak aku ke kuliah? Tergolongkah aku dari golongan yang hadir ke kuliah? Atau tergolong dalam sebilangan arab yang datang hanya hari terakhir muhadarah ambil muqarar untuk imtihan. Aku menjawab sendiri tanpa menulis.

Keputusan imtihan juga faktor kejayaan tapi sesetengah azhari itu tidak diendahkan, yang penting pengajian kulit hingga kulit. Aku suka mengmbil kedua-duanya dan kedua-duanya adalah penting dan ada nilainya. Merenung jauh aku apabila berada dalam situasi begini. Aku cuba kuatkan dalam ingatan fatrah imtihan Al-Azhar tumpu 100% pada imtihan. Sesudah imtihan 100% dalam pengajian talaqqi itu keputusanku pada diriku. Perjalanan sebagai azhari jika direnung difikir memanglah memenatkan. Tetapi sesuailah dengan hasil yang bakal lahir kelak. Bak kata orang "bukan senang nak senang". Jadi susah dahulu, perit dulu untuk mencapai sesuatu yang bernilai dan tiada di tempat lain. Al-Azhar ini boleh aku ibaratkan mutiara yang hanya ada di dasar lautan. Tiada di tempat lain. Untuk mendapatkannya perlu selami dan tempuhi baru diperolehi. Aku rasa penat dah menulis, berat sudah jari jemariku yang melayang menulis,mata pensil pun kian tumpul , patutlah aku berhenti angan-angan aku ini disini tetapi kena ingat bukan hanya angan-angan illusi tapi sesuatu yang realiti.Sebelum itu inginku khabarkan mengapa aku memilih 7 perhentian sebagai tajuk kepada layangan tulisanku ini. Suatu perjalananku ke Iskandariah, untuk sampai ke Manarah dari Sidi Gabir aku telah melalui 7 perhentian. Mulai dari sinilah sempat kulukirkan monologku sebagai bahan bacaan.

No comments: