Sunday, October 25, 2009

Majlis Pembacaan Kutub Sittah Berjaya, Tahniah PMRAM


Kaherah, 20 Oktober 2009 - Majlis Pembacaan Kutub Sittah anjuran Persekutuan Melayu Republik Arab Mesir siri pertama melabuhkan tirai. Majlis yang telah berlangsung semenjak tiga hari yang lalu berlangsung dengan baik dan penuh harmoni tanpa ada sebarang cubaan sabotaj atau perbuatan khianat untuk menggagalkan majlis tersebut. Berbeza dengan keadaan tiga hari yang lalu, pihak penganjur iaitu Persekutuan Melayu Republik Arab Mesir membuat keputusan mengadakan majlis penutupan Pembacaan Kutub Sittah siri pertama di Nadi Riadhi, Hayyu Sadis.

Dewan Nadi Riadhi, mula dibanjiri para peserta seawal jam 6.30 pagi dan pada hari yang terakhir para peserta kelihatan lebih bersemangat kerana hampir 98 peratus peserta mengenakan jubah putih bagi peserta lelaki dan tudung putih bagi peserta perempuan. Wajah berseri-seri dan penuh ceria dilihat pada semua peserta yang hadir pada majlis penutupan ini.

Majlis pembacaan Kitab Sahih Imam Bukhari dimulakan oleh al-Allamah Syeikh Dr. Rifaat Fauzi Abdul Mutalib bermula pada hadith yg ke 1466 dan diteruskan oleh al-Allamah Syeikh Dr. Yusri Rushdi Sayyid al Hasani. Majlis Pembacaan Kutub Sittah diakhiri oleh al-Allamah al-Muhaddis Syeikh Muhammad Ibrahim al-Kattani pada hadith yang ke 1788 tepat jam 5 petang. Turut bersama adalah al-Allamah Syeikh Dr. Yusri Rushdi Sayyid al Hasani , al-Allamah Syeikh Jamal Farouq dan Syeikh Toha Dusuqi al-Hubaisyi.

Majlis penutupan diserikan dengan kedatangan para masyaikh dan ulama' terkemuka al-Azhar termasuk al-Allamah al-Muhaddis Syeikh Muhammad Ibrahim al-Kattani, al-Allamah Syeikh Jamal Farouq, Syeikh Toha Dusuqi al-Hubaisy, al-Allamah Syeikh Dr. Yusri Rushdi Sayyid al Hasani, Syeikh Ahmad Hajain, Syeikh Dr. Sa'ad Jawish, Syeikh Asyraf Imam Masjid 6 Oktober, Syeikh Usamah Mahmud al-Azhari dan paling istimewa adalah kehadiran al-Allamah Syeikh Dr. Ali Jumuah, Mufti Mesir.

Sebelum bermula muhadhrah bersama al-Allamah Mufti, para masyaikh menyampaikan amanat dan kata-kata pendorong kepada semua yang hadir pada majlis tersebut. Antara yang ditegaskan dan diharapkan oleh para masyaikh adalah agar majlis dan program sebegini diteruskan pada masa yang akan datang.

Penghujung majlis, setelah selesai sesi muhadharah bersama al-Allamah Syeikh Dr. Ali Jumuah, sesi penghargaan kepada para masyaikh yang sudi meluangkan masa dalam menjayakan majlis ilmu ini dan majlis pengijazahan sanad kepada semua peserta Majlis Pembacaan Kutub Sittah siri pertama anjuran PMRAM.

Disediakan oleh:
Sidang Wartawan,
Majlis Pembacaan Kutub Sittah, PMRAM
http://kutubsittah-pmram.blogspot.com/

TAMBAHAN

1. Sebagai ahli biasa saya cukup bangga dengan pencapaian matlamat program yang dianjurkan oleh PMRAM ini.

2. Program atau majlis qiraah hadis yang telah lama tidak dianjurkan oleh mana-mana pihak hatta institusi-institusi di Mesir juga, doakan agar ianya berterusan.


3. Kesungguhan para Masyaikh membuatkan kita menitiskan airmata jika selepas daripada ini kita masih malas hendak menghadiri kelas pengajian.

4. Ikatan kita bersama ulama' terjalin teguh dan sesungguhnya inilah yang kita impikan memdapat tarbiah direct dari murabbi dan ulama' tersohor di bumi Mesir yang barakah ini.


5. Sedikit kecewa dengan isu yang timbul, namun buah yang berhasil dari usaha yang keras lebih lumayan dan amat berpatutan.


6. Harapan kepada PMRAM teruskan anjurkan majlis dan program pengajian dan talaqqi walaubagaimanapun jangan lupa program dan aktiviti yang lain agar dilihat stabil dan seimbang dalam semua perkara.

Gambar Kenangan :


Ketibaan Fadhilat Al-Mufti

Al-Allamah al-Muhaddis Syeikh Muhammad Ibrahim al-Kattani

Syeikh Dr. Sa'ad Jawish

Al-Allamah Syeikh Dr. Yusri Rushdi Sayyid al Hasani

Al-Allamah Syeikh Jamal Farouq

Syeikh Usamah Mahmud al-Azhari

Syeikh Ahmad HajainAkhukum,
Abu Bakar Razak
Asrama Darul Aman, Haiyu Asyir, Kaherah
26/10/2009 , 7.07 pagi.

No comments: